Tag: bijzondere persoonsgegevens

Fruitmandgate

De kranten in Staphorst en omgeving staan er al weken bol van: fruitmandgate.

In Staphorst was het tot voor kort een goed gebruik om fruitmanden te bezorgen bij 80-plussers en ernstig zieken. De gemeente, zorginstelingen en kerken stuurden ieder jaar hun lijstjes naar het plaatselijke Rode Kruis, die vervolgens de fruitmanden bezorgde. Een waar staaltje van Christelijke naastenliefde, zoals je in een gemeenschap als Staphorst zou verwachten.

Maar dit jaar geen fruitmanden voor de zieken en bejaarden. De voorzitter van de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis legt de schuld bij de AVG. “Doorgeschoten wetgeving”, noemt hij het. Feit is echter, dat het niet de schuld is van de AVG zelf, maar van het toegenomen privacybewustzijn bij de gemeente, de zorginstellingen en de kerken. Met dank aan de AVG hielden zij kennelijk hun gegevensverstrekkingen nog eens tegen het licht en zagen dat zij eigenlijk al jaren de wet overtraden, namelijk de Wet Basisregistratie personen (gemeente), het medisch beroepsgeheim (zorginstellingen) en de Wet bescherming persoonsgegevens (kerken). En nu zit het Rode Kruis deze Kerst dus werkloos thuis met 700 fruitmanden. Lees verder

De AVG in Beeld: biometrische gegevens

In de blogserie “De AVG in Beeld” zullen wij met het oog op ons initiatief Privacy Proof de specifieke onderdelen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) behandelen en verhelderen. In deze blog gaan we in op biometrische gegevens. Een nieuwkomer onder de AVG, in de categorie bijzondere persoonsgegevens. Wat moet u daar over weten?

Kon u het rijtje met bijzondere persoonsgegevens al opdreunen onder de huidige privacywetgeving?

biometrische gegevens
Dan weet u vast ook al dat er twee nieuwe soorten persoonsgegevens bij zijn gekomen onder de AVG. Naast genetische gegevens vinden we ook de zinsnede “biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van een persoon” in artikel 9 lid 1 AVG. De kwalificatie van een bijzonder persoonsgegeven betekent dat een verbod op verwerking geldt voor deze gegevens. Natuurlijk mogen ze onder omstandigheden wel gebruikt worden, maar dan moet wel aan specifieke voorwaarden voldaan zijn. Daar gaan we in deze blog op in.

Lees verder