Tag: Autoriteit Persoonsgegevens

Wat je niet leest op NU.nl over de eerste boete van de AP

Auteur: Karen Siemers

De kogel is door de kerk. Vandaag heeft de Autoriteit Persoonsgegevens haar allereerste echte AVG-boete uitgedeeld à 460.000 euro. Nog voor de lunch reageren diverse mainstream media en de gemiddelde privacy professional heeft het bericht vast al langs zien komen in zijn of haar LinkedIN-feed. Na een normale werkdag, lees je hier onze kijk op dit stukje nieuwe geschiedenis. Voor vanavond bij een goed glas wijn of rustig tijdens de ochtendkoffie.

 

Het aloude gevecht tegen nieuwsgierigheid

In april 2018 was de media in rep en roer. Het patiëntendossier van een bekende Nederlander was ingekeken door 85 ziekenhuismedewerkers, die er niets te zoeken hadden. Een klokkenluider meldde het probleem via Publeaks. Het HagaZiekenhuis nam maatregelen en meldde op 4 april het datalek bij de AP, de bekende Nederlander schikte voor 14.000 euro en de AP begon in oktober 2018 een onderzoek. Het probleem: deze medewerkers waren niet direct betrokken bij de behandeling van de bekende Nederlander of bij de beheersmatige afwikkeling daarvan, maar waren wel nieuwsgierig.

 

Lees verder

To notify or not to notify: Wanneer moet een datalek gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens?

Met ingang van de nieuwe privacywet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna AVG) komt er heel veel op organisaties af. De AVG bevat nieuwe eisen en een aantal aangescherpte eisen omtrent de verwerking van persoonsgegevens. Eén van die eisen is de meldplicht datalekken[1]. Organisaties die een datalek hebben die persoonsgegevens bevat, moeten deze melden bij het meldloket van de Autoriteit Persoonsgegevens (hierna AP) en soms ook aan de betrokkenen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt. Het doel van de meldingsplicht is o.a. de algemene verhoging van het beveiligingsniveau van informatiedragers, verhoging van de interne bewustwording bij organisaties en het zelfredzamer maken van mensen door hen in staat te stellen om maatregelen te kunnen nemen om de negatieve impact van een datalek te beperken. In deze blog zal ik inzoomen op de te treffen maatregelen voor, tijdens en na een datalek.

Lees verder

Aandachtspunten bij eHealth voor zorgaanbieders

Zorg staat (weer) op de agenda van de Autoriteit Persoonsgegevens dit jaar. Vorig jaar was AP al bezig met gezondheidsgegevens in commerciële context. Dit jaar spreekt de AP in het toezichtskader[1] over risicogericht toezicht op zorginstellingen. Speciale aandacht gaat zoals vanouds uit naar de beveiliging van medische gegevens. Ook focust de AP zich extra op de juiste grondslag met name bij uitwisselingen van medische gegevens. Tot zover geen spannende ontwikkelingen waar organisaties niet reeds waakzaam voor zijn in praktijk. Er zijn meer enerverende uitdagingen waar in deze blog een achtergrond voor wordt geschetst: eHealth. 

 

Lees verder

Nut en noodzaak hernieuwde aanmelding FG’s/DPO’s

Functionaris GegevensbeschermingSinds 3 april verlangt de Autoriteit Persoonsgegevens dat organisaties hun FG/DPO opnieuw aanmelden met behulp van een online formulier. Wettelijk is hernieuwde aanmelding niet nodig, maar toch is het een goed idee. Lees in deze blog over nut en noodzaak van de hernieuwde aanmelding. Hopelijk heeft de AP ook voorzien in passende waarborgen om onjuiste meldingen er uit te filteren.

Lees verder

8 misvattingen rondom datalekken

Misvattingdatalekken3Op 1 januari is de Meldplicht Datalekken van kracht geworden. Ernstige datalekken moeten worden gemeld
aan de Autoriteit Persoonsgegevens (dit is nieuwe naam van het College Bescherming Persoonsgegevens) en aan de personen om wie het gaat.

Daarnaast heeft de Autoriteit Persoonsgegevens boetebevoegdheid gekregen. Het achterliggende doel van de meldplicht en de boetbevoegdheid is het dwingen dat organisaties de zorgplicht op het gebruik van persoonsgegevens serieus nemen.

Toch zijn er nogal wat misvattingen over datalekken. Hieronder een opsomming van misvattingen en tips rondom datalekken.

Lees verder